سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شهرستان مهر*** انجمن مهندسان

 

دانش را سه نشانه باشد : شناخت خدا و آنچه نیکو و بد می دارد . [امام علی علیه السلام]

 
 

مدیریت| ایمیل من

| خانه

پایین

?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

نجات توپولوف پوتین به قیمت جان خلبانان و مسافران ایرانی؟!

نجات توپولوف پوتین به قیمت جان خلبانان و مسافران ایرانی؟!
نکته اصلی این‌جاست که این هواپیما از نظر فنی در دنیا تحریم است و مجوز پرواز بین‌المللی ندارد و در عین حال گفته می‌شود پوتین که ورشکستگی این شرکت را به شدت از بین برنده آبروی خود می‌داند، حاضر است ایران را در این شرکت سهام‌دار کند و یا هواپیماها را به صورت قسطی یا اجاره به شرط تملیک به ایران بفروشد.
هنوز خاطره تلخ چند سقوط هواپیمای ایران 140 یا همان آنتونف که در آخرین مورد آن دو ماه قبل در اصفهان پنج خلبان ایرانی را به کشتن داد، از اذهان پاک نشده که خبر قرارداد ساخت 100 فروند توپولوف روسی در ایران به گوش می‌رسد تا بار دیگر میلیون‌ها دلار به جیب دلالان روسی و اوکراینی از هزینه بیت‌المال سرازیر گردد.

به گزارش خبرنگار «آینده»، اکنون نوبت روس‌هاست تا آن‌ها هم با امضای قرارداد فروش صد فروند هواپیمای تی یو 204 که توانایی حمل 212 مسافر را دارد و خود را همردیف بوئینگ 757 می‌داند بین شرکت هواپیمایی ایران ایرتور و کمپانی روسی ایلوشین، به امضاء رسیده است، .از خوان نعمت هواپیمایی ایران بی‌بهره نمانند
 

نکته اصلی این‌جاست که این هواپیما از نظر فنی در دنیا تحریم است و مجوز پرواز بین‌المللی ندارد و در عین حال گفته می‌شود پوتین که ورشکستگی این شرکت را به شدت از بین برنده آبروی خود می‌داند، حاضر است ایران را در این شرکت سهام‌دار کند و یا هواپیماها را به صورت قسطی یا اجاره به شرط تملیک به ایران بفروشد.
 
کارشناسان معتقدند، خرید این هواپیماها – که صرفاً برای استفاده در داخل کاربرد دارد- تنها در صورتی توجیه اقتصادی دارد که با انتقال تکنولوژی همراه بوده و ارائه پول نقد در وضعیت آشفته آن انجام نشود.
 
این هواپیما که در سال 1989 به بازار هواپیماهای مسافربری دنیا عرضه شده و بیست سال از زمان تولیدش می‌گذرد، دارای دو موتور جت است، اما دارای مشکلات اساسی فراوان است و هنوز لیسانس‌های لازمه اروپایی را برای پروازهای بین‌المللی به کشورهای اروپایی دریافت ننموده است. عمده مشکلات این نوع هواپیماها که چندین بار سرمایه‌گذاران غربی تلاش نمودند خط تولید آن را در کشور دیگری ایجاد نمایند، در موارد ذیل خلاصه می‌گردد:

1- در سال 2000 یک شرکت مصری یک مدل باری این هواپیما را در اختیار گرفت و با گرفتن مجوز از وزارت دفاع انگلستان و خریداری چندین فقره موتور جت از کمپانی رویز رویز انگلستان، قصد استفاده از این نوع موتور جت در این هواپیما را داشت و حدود چهار فروند از نوع باری آن را تولید نمود. اما هیچ‌گونه استقبالی از این نوع هواپیما در سطح دنیا به عمل نیامد و عملا نه کمپانی رویز رویز حاضر به همکاری جدی برای استفاده از موتورهای آن در این مدل هواپیما شد و نه کارشناسان توانستند مطابقت لازم را برای تطبیق موتور با هواپیما انجام بدهند.
 
2- در تجهیزات هوانوردی (ایونیک) این هواپیما که شامل تجهیزات راداری و موقعیت‌یابی و ارتباطات و مکالمات و ثبت فرمان‌های الکترونیکی است نیز از تجهیزات روسی استفاده شده است که اکثر آن‌ها دارای استانداردهای بین‌المللی مورد تائید 187 کشور عضو ایکائو و دیگر سازمان‌های بین‌المللی نیستند و به کارگیری این تجهیزات نه تنها فایده‌ای برای ایران ندارد، بلکه چندین گام به عقب می‌باشد.
 
3- تزئینات داخلی (اینتریور دیزاین)
سالن مسافرین هواپیما که بیشتر به سالن اتوبوس‌های مسافربری شباهت داردهمه ایرانی‌ها به نحوی با تجهیزات و تزئینات داخلی هواپیماهای روسی در طی دهه‌های گذشته آشنایی پیدا کرده‌اند و به خوبی می‌دانند طراحی داخلی این هواپیماها برای «راحتی مسافر» انجام نشده و فقط «انتقال مسافر» را در نظر دارد و عملا طراحی داخلی این هواپیماها توان جلب رضایت مسافر را  ندارد و بایستی عملا تغییرات اساسی در این زمینه انجام پذیرد.
 
با توجه به این سه مقوله اساسی و همچنین تعلق این هواپیماها به چهار نسل پیش هواپیماهای مسافربری، آیا رواست که سرمایه ملی ایرانیان برای جلوگیری از ورشکستگی کمپانی روسی توپولف هزینه گردد؟
 
مسئولین هواپیمایی این قرارداد را جزئی از افتخارات خود بعد از انقلاب اسلامی می‌دانند. چرا که توانسته‌اند روس‌ها را متقاعد نمایند این نوع هواپیمای مسافربری در ایران تولید گردد و بدین وسیله ایران به تکنولوژی ساخت هواپیماهای با موتور جت دستیابی نماید و این پیروزی ارزشمندتر از ساخت هواپیمای ایران -140 می‌باشد و تکنولوژی جدیدتری محسوب می‌شود.
 
کارشناسان معتقدند تنها در صورتی می‌توان این قرارداد را مناسب دانست که شرایط انتقال تکنولوژی در آن عملاً لحاظ شده و در عین حال از نظر اقتصادی، شرکت در آستانه ورشکستگی توپولوف به قیمت پایینی در اختیار ایران قرار گیرد.
 

گفتنی است، هواپیمای آنتونف که در ایران به نام «ایران ???» شناخته می‌شود، تاکنون سه سانحه را پشت سر گذاشته که اولین سقوط این هواپیما در سال 2002 در حوالی باقر آباد 44 کشته بر جای گذاشت.


نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

پرونده فعالیتهای موشکی جمهوری اسلامی

پرونده فعالیتهای موشکی جمهوری اسلامی
امروزه موشک بعنوان توانی بازدارنده یکی از مؤلفه های قدرت در عرصه جهانی محسوب می شود. موشک ها با توجه به برد، قدرت تخریب، نوع کلاهک و سیستم هدایتی به گونه های مختلفی طبقه بندی می شوند که از نمونه های پرکاربرد آنها می توان به موشک های کروز و بالستیک اشاره کرد. در حال حاضر موشک بعنوان سلاحی تاکتیکی و استراتژیک بوسیله قدرت های بزرگ منطقه ای و جهانی در تعاملات بین المللی مورد استفاده یا سوء استفاده قرار می گیرد. 

از جنگ دوم جهانی که آلمان نازی اولین موشک عملیاتی جهان یعنی V-2 را به لندن شلیک کرد، رقابت تسلیحاتی وارد عصر جدیدی شد و بازیگری نوظهور اما قدرتمند پا به عرصه نهاد. گرچه V-2 های سنگین آلمانی از دقت کمی برخوردار بودند و تعداد قابل توجهی نیز توسط پدافند و نیروی هوایی بریتانیا ساقط گشت، اما قدرت های بزرگ به اهمیت این کالای استراتژیک پی برده و پس از اتمام جنگ به سرعت تحقیق و سرمایه گذاری در این زمینه را آغاز نمودند. یکی از کشورهای پیشرو در زمینه فناوری موشکی اتحاد جماهیر شوروی بود. این کشور در دوران جنگ سرد سرمایه گذاری فراوانی در این زمینه نمود و به پیشرفت های چشمگیری دست یافت.

 شوروی سابق بعنوان اولین کشور فضایی جهان با تسلیح بلوک شرق و بویژه کشورهای اروپای شرقی به موشک های بالستیک از جمله سری اسکاد و راکت های فراگ در این زمینه دست بالا را نسبت به رقیب خود ایالات متحده و متحدان غربی آن داشت. حکومت ایران در دهه هفتاد میلادی و بر اساس پیمان سنتو تعدادی موشک زمین به زمین از شوروی دریافت کرد. اما با وقوع انقلاب اسلامی در سال 1979 میلادی و خروج مستشاران نظامی از ایران عملا موشک های دریافتی بی استفاده و دست نخورده باقی ماندند. با آغاز تهاجم عراق به جمهوری اسلامی در سال 1980 و به مدد پشتیبانی قوی شوروی از عراق و تجهیز این کشور به نمونه های پیشرفته اسکاد و فراگ-7 حملات موشکی به شهرهای ایران در سطح وسیعی انجام گرفت. 

این دوران که به جنگ شهرها شهرت گرفت خسارات قابل توجهی به ایران وارد گردید. جمهوری اسلامی که تحت فشار افکار عمومی داخل برای پاسخگویی به حملات موشکی عراق به شهرها قرار داشت و با توجه به محدودیت های شدیدی که در تهیه سلاح در برابر آن وجود داشت، سعی کرد موشک های به جا مانده از دوران شاه را برای پرتاب آماده نماید. این اقدام ایران در وهله اول غیر ممکن می نمود و چندین تلاش نیز به شکست انجامید، اما در ادامه با اصابت موشک های پرتابی ایران به بانک مرکزی عراق در بغداد جهان به یکباره در بهتی عجیب فرو رفت. بعدها مشخص شد که مهندسان ایرانی با تکیه بر توانایی خود موفق به این مهم شده اند. در سال های پایانی جنگ جمهوری اسلامی با خرید نمونه های موشک اسکاد B از لیبی، سوریه و کره شمالی به توانایی موشکی محدودی دست یافت. پس از پایان جنگ ایران برای دستیابی به بازدارندگی و با در نظر گرفتن عامل مهم زمان و به منظور تضمین امنیت خود در برابر هر گونه تهدیدات منطقه ای و فرا منطقه ای در پرتو اوضاع جدید جهانی، به تکنولوژی موشک های بالستیک و توسعه آنها روی آورد.

جمهوری اسلامی تحت تحریم یکجانبه ای قرار دارد که از طرف غرب و خصوصا ایالات متحده بر آن تحمیل شده است. از این رو این کشور برای دستیابی به جنگنده های مدرن و بمب افکن های دور برد و بلند پرواز و تجهیزات آنها با محدودیت های شدیدی روبروست. از طرفی هزینه بازسازی و نوسازی نیروی هوایی ایران که در جنگ هشت ساله به شدت آسیب دیده و نزدیک 60 درصد از پرنده های خود را از دست داده، با توجه به تحریم هایی که جمهوری اسامی با آن روبروست، سخت و غیر ممکن می نماید. در مقام مقایسه هزینه موشکی مانند شهاب-3 با کلاهک 700 تا 1000 کیلوگرمی حدود هشت میلیون دلار تخمین زده می شود و در مقابل جنگنده ای مانند سوخو-30 با توانایی حمل 4000 کیلوگرم بمب و مهمات، بین 45 تا 60 میلیون دلار قیمت دارد که این غیر از هزینه نگهداری و قطعات یدکی و سرویس این جنگنده است. 

از سویی هر چند که حملات هوایی دقیق تر و مطمئن تر هستند و مشکل خطیر طراحی کلاهک را ندارند، اما مشکلات نفوذ زیادی دارند. در مقابل موشک ها و بویژه موشک های بالستیک با سرعت بسیار زیاد خود بویژه در فاز نهایی عملا پدافند مؤثری در برابر آنها در حال حاضر وجود ندارد و این ضریب اطمینان آنها را بسیار افزایش می دهد. از دلایل انتخاب موشک های بالستیک توسط جمهوری اسلامی می توان به برد بالا و قابلیت استفاده در برابر تهدیدات فرا منطقه ای، دارا بودن عمق استراتژیک و ناتوانی دشمنان در رهگیری موشک های ایرانی در مرحله نخست پرتاب، توانایی حمل مقدار زیاد مهمات، توانایی تولید انبوه، دسترسی به کمکهای خارجی و عدم انحصار تکنولوژی این گونه موشک ها توسط غرب اشاره کرد. 

فدراسیون روسیه،جمهوری خلق چین و کره شمالی بعنوان اصلی ترین شرکای ایران در زمینه موشکی محسوب می شوند. ایرانی ها در اواخر دهه 80 میلادی موفق به مهندسی معکوس موشک روسی اسکاد بی(Scud-B) شدند که البته آزمایش های اولیه آن به شکست انجامید. در اوایل دهه 90 میلادی ایران موفق به آزمایش نمونه های بومی اسکاد بی و اسکاد سی که با نام شهاب-1 و شهاب-2 و با برد اولیه به ترتیب 350 و 550 کیلومتر در ایران شناخته می شوند، شد. دهه 90 با پیشرفت چشمگیر ایران در زمینه موشکی همراه بود. استعداد ایرانیها نه فقط در مهندسین آن بلکه در نیروهای اطلاعاتی و امنیتی آن باعث شده بود که برنامه موشکی جمهوری اسلامی با پشت سر گذاشتن موانع متعدد فنی، تکنولوژیکی، سیاسی و امنیتی به پیشرفت قابل توجهی دست یابد. ایران با توجه به عقب ماندگی که در این زمینه احساس می کرد و با توجه به تهدیدات فزاینده ایالات متحده و اسرائیل، بیش از پیش به فناوری موشک های بالستیک میان برد احساس نیاز می کرد. به همین دلیل رهبران جمهوری اسلامی به شدت از برنامه موشکی حمایت می کردند. 

این پشتیبانی ها به همراه نبوغ مهندسان ایرانی، جمهوری اسلامی را در مدت زمان کمی به قدرتی با توان موشکی قابل توجهی تبدیل کرد و باعث تعجب حتی چین، روسیه و نیز پاکستان شد. ایرانیان در ادامه به مونتاژ اسکادها رضایت ندادند و به رغم اصرار شرکای خود بر ادامه همین روال تصمیم به طراحی بومی موشک و ارتقای توان خود برآمدند. برنامه شهاب-3 برآمده از همین تفکر است. 
ادامه مطلب...

نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

تصاویر: پرتاب موفق موشک سجیل 2

تصاویر: پرتاب موفق موشک سجیل 2
همزمان با سفر استانی هیئت دولت به سمنان صبح امروز چهارشنبه موشک سجیل دو با موفقیت پرتاب شد.



نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

4 ویژگی مهم «سجیل 2» نسبت به شهاب 3

4 ویژگی مهم «سجیل 2» نسبت به شهاب 3
وی ادامه داد: ابتدا در زمینه سوخت مایع آغاز به مطالعه و تحقیق و تولید کردیم که نتیجه اولیه آن خط تولید موشک‌های زمین به زمین با سوخت مایع بود و در این مرحله موشک‌های شهاب و خصوصا شهاب 3، قدر و انواع دیگر تولید شدند.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی، 4 ویژگی موشک زمین به زمین سجیل 2 به نسبت موشک شهاب 3 را نوع سوخت، سرعت، دقت و سیستم ناوبری آن ذکر کرد.

امیر دریابان علی شمخانی رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی در گفتگو با خبرنگار دفاعی خبرگزاری فارس با تبریک موفقیت جمهوری اسلامی ایران در دستیابی به فناوری‌های نوین در عرصه‌های مختلف از جمله موشکی گفت: پس از جنگ تحمیلی، ایران توجه خاصی به طراحی و ساخت موشک‌های زمین به زمین با سوخت مایع و جامد داشت و نسل‌های مختلفی از موشک‌ها را طراحی و تولید کرد.
وزیر دفاع کشورمان در دولتهای هفتم و هشتم افزود: ایجاد یک توان دفاعی موشکی از اواخر دهه 70 شمسی (اواخر دهه 90 میلادی) در دو مرحله و بعد از تاسیس سازمان هوافضا در وزارت دفاع کشورمان آغاز شد که نیروی موشکی با سوخت مایع و نیروی موشکی با سوخت جامد را دربر می‌گرفت.
وی ادامه داد: ابتدا در زمینه سوخت مایع آغاز به مطالعه و تحقیق و تولید کردیم که نتیجه اولیه آن خط تولید موشک‌های زمین به زمین با سوخت مایع بود و در این مرحله موشک‌های شهاب و خصوصا شهاب 3، قدر و انواع دیگر تولید شدند.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی کشور با بیان اینکه مرحله دوم در تولید موشک، به منظور تقویت توان دفاعی کشور در مقابل برخی دشمنان خاص در منطقه آغاز شد، گفت: این دشمنان تنها به زبان تهدید سخن می‌گویند و بقا و دوام و استمرار حیات و حکومتشان را فقط از طریق زبان تهدید محقق می‌دانند. پس در این شرایط آیا امکان دارد که ایران این سخنان تهدید آمیز و تهدیدهای وقیحانه و تهمت‌هایی که بدون ارائه دلیل و مدرک از سوی رهبران آنها از تل‌آویو یا هنگام دیدار از واشنگتن نسبت به ایران ابراز می شود، را ندیده بگیرد؟
دریابان شمخانی با بیان اینکه هدف از این اقدام ایران، ایجاد بازدارندگی در مقابل تهدیدات دشمنان مختلف از جمله صهیونیست‌ها است، در خصوص تبلیغات برخی رسانه‌های غربی مبنی بر تنش‌زا بودن اینگونه دستاوردهای دفاعی ایران نیز خاطر نشان کرد: قدرت موشکی ایران، قدرتی دفاعی در برابر هرگونه تجاوزگری احتمالی بیگانه است و به هیچ‌وجه تهدیدی برای کشورهای منطقه و دیگر کشورهای جهان به شمار نمی‌رود.

* امکان استفاده از سیستم‌های ضد موشکی عیله ایران وجود ندارد

رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی کشور با تاکید بر اینکه انسان هوشمند و آگاه در زمینه نظامی با احتیاط کامل عمل می‌کند، تصریح کرد: ایران دارای عمق جغرافیایی زیادی است و این برد به این معناست که ایران توانمندی خود را از بعضی اهداف مشخص فراتر برده است و این توانمندی فرصت و امکان هر عمل یا توان ضدموشکی و مقابله با موشک‌های جمهوری اسلامی ایران را از بین می‌برد.
دریابان شمخانی افزود: پروژه تولید موشک سجیل 2 که در روزهای گذشته با موفقیت آزمایش شد، در دهه 70 شمسی و تحت عنوان پروژه عاشوراء آغاز شد، این موشک تولید داخل و متکی بر دانش علمی داخلی است که نشان‌دهنده خودکفایی متخصصان داخلی در ارتقا و تقویت توان دفاعی کشور است.
وی در خصوص تفاوت‌ها و امتیازات موشک زمین به زمین سجیل 2 در مقایسه با موشک‌ بالستیک شهاب 3 نیز اظهار داشت: موشک سجیل 2 از سوخت جامد استفاده می‌کند که نسل جدیدتری از سوخت موشک به شمار می‌رود. همچنین این موشک از سرعت و دقت بیشتری در برخورد با هدف بهره برده و از عملکرد منحصر به فردی در سیستم ناوبری به نسبت دیگر موشک‌های زمین به زمین ایران برخوردار است.

نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

فیلم: بالگرد کبرای ایرانی

فیلم: بالگرد کبرای ایرانی
همزمان با سالروز حماسه آزادی خرمشهر، امروز بالگرد ایرانی شاهد 285 که توسط دانشمندان جوان کشور ساخته شده است، در شهر اصفهان به پرواز درآمد. این بالگرد که به گفته فرمانده کل سپاه، یک نوع بالگرد کبرای ایرانی به شمار می رود، توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طراحی و ساخته شده و از زمره بالگردهای دفاعی سبک به شمار می رود. شاهد 285 دارای کاربرد تهاجمی هوایی و دریایی است و از آخرین فناوریهای روز جهان بهره می گیرد.

نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

ایرانیان در ناسا، به این مساله افتخار کنیم یا به خاطر از دست داد

ایرانیان در ناسا، به این مساله افتخار کنیم یا به خاطر از دست دادن این همه استعداد تاسف بخوریم؟

پروفسوردکتر محمد جمشیدی مدیر برنامه های داخلی ایستگاه فضایی ناسا،
دکترفیروز نادری مدیر برنامه اجرایی سیاره مریخ در ایستگاه فضایی ناسا،
دکترحمید برنجی عضو پژوهشگران ایستگاه فضایی ناسا،
دکترقاسم اسرار عضو هیات مدیره ایستگاه فضایی ناسا،
دکترکاظم امیدوار عضو پژوهشگران ایستگاه فضایی  ناسا،
دکترمحمد جمشیدی مدیر کنترل تکنیک ایستگاه فضایی ناسا،
مهندس رضا غفاریان مهندس لابراتوار نیرو محرکه جت ایستگاه فضایی ناسا،
پروفسور دکتر پرویز معین رییس موسسه مرکزی تحقیقاتی دانشگاه ناسا در آمریکا،
پروفسوردکتر صمد حیاتی عضو هیات مدیره ایستگاه فضایی ناسا،
دکترعبد الحمید کریمی در رابطه با ساخت موشک های فضایی در ناسا،
و خانم دکتر مقدم در آزمایشگاه پیشرانش جت در ناسا بر روی رادارها کار می کنند
حدود 70 الی 80 ایرانی در ناسا فعالیت دارند طبق اخرین اماری که گرفته شده و در روزنامه space چاپ شده, 43 
درصد ناسا از پژوهشگران ایرانی
 می باشد.

به این مساله افتخار کنیم یا به خاطر از دست دادن این همه استعداد تاسف بخوریم؟

نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

ناوهای هواپیمابر

ناوهای هواپیمابر



IRANIANPROGRESSIVE@YahooGroups.CoM

ادامه مطلب...

نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

خطرناک ترین فرودگاه های دنیا (تصویری)

خطرناک ترین فرودگاه های دنیا (تصویری)
نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

تصاویر زیبا از پرنده های رادار گریز B-2 , F-117

تصاویر زیبا از پرنده های رادار گریز
B-2 , F-117
Click Here Join Now - برای عضویت کلیک کنید
نظر شما( )
?شهرستان مهر -- سید مصطفی برهانی نسب

شنبه 89/2/11  ساعت 8:42 عصر

تصاویر زیبا از کابین خلبان هواپیماهای مختلف با کیفیت زیاد

تصاویر زیبا از کابین خلبان هواپیماهای مختلف با کیفیت زیاد
Click Here Join Now - برای عضویت کلیک کنید
نظر شما( )
<   <<   111   112   113   114   115   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ

چگونه کتابخوان تر شویم؟
دانستنی های کوتاه
دانــستـــنی هـای جـــــالـــــــب
جهان در صدسال
28جمله از دکتر حسابی
الماس های معروف دنیا
معنی گلها
انیشتن
راز شمع (( در درمان و ارزو ها))
یا ذهن می تواند آینده را پیش بینی نماید؟
موبایل ومغز
آیا می دانید
خودرو و رنگها
نامگذاری محلات قدیمی تهران
پرچمدار ارتباطات با دور
[همه عناوین(1944)]

بالا

  [ خانه| مدیریت| ایمیل من| پارسی بلاگ| شناسنامه ]

بازدید

279931

بازدید امروز

144

بازدید دیروز

278

حضور و غیاب
یــــاهـو


 RSS 


 درباره خودم


 لوگوی وبلاگ

شهرستان مهر*** انجمن مهندسان

 پیوندهای روزانه


 اوقات شرعی

 فهرست موضوعی یادداشت ها

 لینک دوستان

مهندسی مکانیک
بی تاب

لوگوی دوستان




اشتراک