گذری برتاریخچه بهداشت صنعتی دردنیا
دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
امروزه به واسطه پیشرفت علوم، بهداشت در تمام سطوح فردی و اجتماعی تغییرات شگرفی داشته که همه مدیون تلاشهای مردان و زنانی است که شبانه روزی با عشق خدمت به مردم و افزایش و ارتقا سلامت زحمات و رنجهای بسیاری کشیده اند . یکی از حوزه های بسیار مهم در امور بهداشتی عبارتند از بهداشت صنعتی که با رعایت دقیق اصول آن روز بروز شاهد کاهش حوداث خطرناک در جهان هستیم . برای همین دلیل به صورت خلاصه در مورد تاریخچه بهداشت صنعتی در جهان در مقاله زیر که توسط دوستان سایت موژ تهیه شده ، مطالب جالبی ارائه گردیده که امید است مورد استفاده علم دوستان کشورمان قرار گیرد.
با سپاس دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره)
ارومیه مرکز همیشه سبز و غیور آذربایجان غربی
بهداشت صنعتی شاخه ای از علم بهداشت است که با شناسایی ، ارزشیابی و کنترل عوامل زیان آور در محیط کار از بروز بیماریها و عوارضی که ممکن است توسط عوامل زیان آور فیزیکی ، شیمیایی ، بیولوژ یکی ، ارگونومیکی بوجود آید ، جلوگیری می کند .کنترل عوامل تهدید کننده سلامت در محیط کار تا حد زیادی از ظهور عواقب و عوارض بعدی شامل بیماریها و حوادث شغلی و رکود اقتصادی و کاهش بهره وری بعلت از کار افتاذگی می کاهد برای اولین بار سقراط و ابوعلی سینا در آثار خود از دردهای شکمی قولنج مانند در بین کارگران نقاش نام برده اند که مسلما" با سرب موجود در رنگهای مصرفی ارتباط داشته است . پس از این تاریخ به چهره های درخشانی در تاریخ برمی خوریم که اکثر اوقات عمر خود را به مطالعه در کارگاهها و معادن و بررسی بیماریهای ناشی از کار گذرانیده اند در زیر به اختصار به چند نفر از پیشگامان علم بهداشت حرفه ای اشاره میکنیم:
دکتر اگری کولا ( 1555- 1494 ) نامبرده یکی از پزشکان برجته قرن شانزدهم میلادی است که کتابی در 12 جلد در مورد جنبه های مختلف بهداشت کارگران و تهویه در معادن نگاشت . نامبرده استفاده از پارچه نازک بعنوان ماسک جهت محافظت معدن چیان در برابر گرد و غبار را توصیه کرده است . دکتر رامازینی ( 1633 ) دکتر رامازینی در سال 1633 میلادی در ایتالیا بدنیا آمد و بعدها بعلت خدکمات ارزنده اش در بهداشت حرفه ای بعنوان (( پدر طب کار)) نامیده شد وی در سال 1601 کتاب معروف خود را به نام Demorbis Artoficum Diatriba ) ) را منتشر کرد و نامبرده مطالعات زیادی را در مورد کارگران معادن ، شیشه سازان ، نقاشان ، آهنگران و سایر مشلغل بعمل آورده و به بیماریهای حاصله و نحوه ایجاد آنها پرداخت . او نخستین فردی است که به پزشکان توصیه کرد در ضمن پرسشهای خوذ از بیمار ، شغل او را نیز مورد پرسش قرار دهند ، زیرا او معتقد بود که ممکن است ارتباطی نزدیک بین شغل فرد و بیماری وی وجود داشته باشد . دکتر چارلز تاکرا ( 1833-1795 ) نامبرده در سال 1831 کتابی درباره اثر مشاغل مختلف بر سلامت و طول عمر منتشر کرد و در نوشته های خود به ارتباط بین سل ریوی و بیماریهای ناشی از گرد و غبار توجه نموده است . دکتر توماس لگ (1932 – 1863) نامبرده مطالعات زیادی در مورد مسمومیت با سرب داشته و در سال 1921 به اتفاق یکی از همکارانش کتابی در زمینه مسمومیت ناشی از سرب نگاشت . دکتر آلیس هامیلتون ( 1970- 1869 ) وی بیش از 40 سال از عمر خود را صرف تحقیق در باره خطرات شغلی در صنایع مختلف نمود ولی تحقیقات دامنه داری در باره مسمومیت ناشی از سرب ، جیوه و سیلیکوزیس در معادن انجام داده است
|